Jogurtové věnečky se skořicí

Ingredience

těsto: 300 g hladké mouky, špetka soli, 30 g cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 15 g čerstvého droždí, 50 ml vody, 150 g bílého jogurtu, 30 g oleje
dále: hodně změklé máslo, skořice, cukr krupice nebo vanilkový, mleté ořechy nebo mandle (nemusí být), vejce na potření, mandlové lupínky na posypání (nemusí být)

Postup

Mouku smícháme se solí, vyhloubíme důlek, nasypeme do něho cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme vlažnou vodou. Necháme vzejít.

Pak do mísy přidáme jogurt a olej a vypracujeme těsto (vařečkou nebo v robotu, případně v domácí pekárně - v tom případně droždí nemusíme nechávat vzejít). Necháme nakynout.

Nakynuté těsto znovu propracujeme a rozdělíme na 8 dílků (podle původního receptu na 5). Vytvarujeme bochánky a necháme 10 minut odpočinout.

Každý bochánek rozválíme na placku. Potřeme měkkým máslem, posypeme cukrem, skořicí, případně ořechy. Rádlem na pizzu rozkrájíme na proužky, na jednom konci nedokrojíme a necháme je spojené.

Potom nakrájené proužky shrneme do dlaně, druhou rukou uchopíme spojený konec a celé to zamotáme jako při ždímání prádla.

Složíme do věnečku a uložíme na plech s papírem na pečení. Necháme asi 15 minut znovu kynout. Pak potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými lupínky.

Pečeme při 200°C asi 20 minut.

Jogurtové věnečky se skořicí
Jogurtové věnečky se skořicí
Jogurtové věnečky se skořicí
Jogurtové věnečky se skořicí
Jogurtové věnečky se skořicí
Jogurtové věnečky se skořicí
Jogurtové věnečky se skořicí
Jogurtové věnečky se skořicí
Jogurtové věnečky se skořicí
Jogurtové věnečky se skořicí

zdroj: Pekárnománie

Přidáno: 15.11.2014