Prasátka
Ingredience
těsto: 500 g polohrubé mouky, 30 g droždí, 60 g cukru, 250 ml mléka, 60 g másla, 1 vejce, špetka soli
náplň: 100 g moučkového cukru, 100 ml mléka, 150 g mletého máku, hrst rozinek, lžička skořice
dále: 1 žloutek, trošičku bílkové a čokoládové polevy
Postup
Nejdříve si připravíme náplň: všechno smícháme a povaříme 2-3 minuty.
Do mléka s cukrem rozdrobíme droždí, přikryjeme a necháme vzdejít.
Mouku osolíme, přidáme vejce, rozpuštěné máslo, kvásek a necháme 15 minut kynout.
Těsto rozválíme na tloušťku 4 mm a vykrájíme z něj 28 koleček o průměru 8 cm a 14 koleček o průměru 4 cm.
Na polovinu větších koleček rozdělíme makovou náplň, okraje potřeme rozšlehaným žloutkem a přikryjeme zbylými většími kolečky. Okraje přitlačíme k sobě.
Do malých koleček vykrojíme po dvou malých otvorech na rypáček.
Ze zbytků těsta vymodelujeme uši - malé trojúhelníčky.
Rypáčky a uši přilepíme žloutkem na naplněná kolečky.
Prasátka naskládáme na plech vyložený papíremm na pečení, potřeme žloutkem a necháme kynout dalších 15 minut.
Upečeme dorůžova (cca 180-190°C).
Na vychladlá prasátka namalujeme bílkovou a čokoládovou polevou oči.






zdroj: slovenský časopis Život
Přidáno: 16.11.2007