Smažené citronové lístky
Ingredience
220-230 g vody, 30-40 g cukru, 18 g čerstvého droždí, 2 žloutky, 2 lžíce rumu, 2 lžičky citronové kůry, 2-3 lžíce citronové šťávy, 30 g změklého másla, 500 g hladké mouky, špetka soli
tuk na smažení, moučkový cukr na posypání
Postup
Ve vlažné vodě rozmícháme cukr, 2 lžíce mouky (z odváženého množství) a rozdrobené droždí. Přikryjeme a necháme vzejít kvásek (15-20 minut).
Pak přidáme všechno ostatní a vypracujeme hladké, téměř nelepivé těsto (vařečkou, robotem, v pekárně, ...). Necháme je pořádně nakynout.
Nakynuté těsto znovu propracujeme a rozdělíme na třetiny. Zformujeme kulaté bochánky a pod utěrkou necháme 10 minut odpočinout.
Potom každý bochánek rozválíme na kruh o průměru cca 20 cm a rozkrájíme na 8 výsečí.
Rádlem na pizzu každou výseč prořízneme a vzniklým otvorem provlékneme špičku "trojúhelníku" (viz foto), aby vzniknul tvar podobný lístku. Necháme nakynout.
V kastrolu nebo hlubší pánvi zahřejeme tuk a lístky postupně usmažíme z každé strany dozlatova.
Usmažené odkládáme na papírovou utěrku.
Před podáváním pocukrujeme.
zdroj: www.pekarnomanie.cz
Přidáno: 3.4.2016