Smetanové koláče

Ingredience

těsto: 500 g hladké mouky, větší špetka soli, 80 g krystalového cukru, 100 ml vlažného mléka, 40 g čerstvého droždí, 2 žloutky, 200 ml smetany ke šlehání, 3 lžíce majonézy, vanilkový cukr, 1 lžíce rumu

náplň: 500 g tvarohu (ne z vaničky, ten je moc řídký), 2 žloutky, 6 lžic krystalového cukru, 1 lžička jemně nastrouhané citronové kůry

drobenka: 80 g hladké mouky, 60 g másla, 60 g krystalového cukru

dále: povidla nebo hustá marmeláda, vejce na potření

Postup

V míse smícháme mouku se solí a vyhloubíme důlek.

Do důlku nasypeme krystalový cukr a zalejeme ho mlékem. Do mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.

Až kvásek vzejde, přidáme do mísy všechno ostatní a vypracujeme hladké jemné těsto.

Přikryjeme je utěrkou a necháme asi hodinu kynout.

Zatím rozmícháme tvaroh s cukrem, žloutky a citronovou kůrou a připravíme drobenku promnutím všech surovin.

Z nakynutého těsta odebíráme lžící stejně velké kousky na pomoučený vál. Každý kousek rukama zploštíme a položíme na něj lžičku tvarohu (nešetříme, je ho dost). Tvaroh zabalíme do těsta, spoje pevně smáčkneme, bochánek zformujeme pěkně dokulata, položíme ho na plech s papírem na pečení a trochu zploštíme.

Až máme plech plný, do každého koláče vyhloubíme důlek a vyplníme ho povidly nebo marmeládou.

Okraje koláčů potřeme rozšlehaným vejcem a koláče posypeme drobenkou.

Necháme je na plechu ještě chvíli dokynout a pak upečeme při 200°C do zezlátnutí okrajů (cca 15 minut).

Přidáno: 9.5.2020