Tvarohové koláčky
Ingredience
Těsto: 500 g polohrubé mouky, 1 kostka kvasnic, špetka soli, 2 vejce, 1/4 l mléka, 12 lžiček cukru (krystal), 2 dcl (dávám trošku méně) oleje
Náplň: 500 g tvarohu (ne z vaničky, ten je moc řídký), 1 nebo 2 žloutky, cukr
Postup
Do vlažného mléka dáme cukr, rozdrobíme kvasnice, přikryjeme pokličkou a počkáme až kvasnice vzejdou. Do mísy dáme větší část mouky, osolíme, přidáme 2 vejce, olej a kvásek. Promícháme a za postupného přidávání mouky zpracujeme pružné hladké těsto. Poprášíme ho moukou, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Z vykynutého těsta lžící odkrajujeme kousky a klademe na pomoučený vál. Každý kousek zploštíme rukou, položíme na něj trochu náplně a 1 nebo 2 rozinky, zabalíme, zakulatíme, namočíme v rozšlehaném vajíčku a pak v drobence a položíme na plech (vyložený pečícím papírem) drobenkou nahoru. Upečeme dozlatova.
Náplň: Tvaroh smícháme se žloutky a cukrem podle chuti.
Drobenka: klasická z hrubé mouky, cukru a másla nebo hery.
Z tohoto těsta je možné udělat jakékoliv jiné buchty - povidlové, makové, ořechové,...
Přidáno: 26.12.2006