Hlava z vánočkového těsta
Ingredience
200 g hladké mouky, 300 g polohrubé mouky, špetka soli, 80 g krystalového cukru, 75 g másla, 250 ml mléka, 30 g čerstvého droždí, 3 žloutky, citronová kůra
2 čokoládové pecky (nebo oříšky, větší rozinky, lentilky,...), 1 vejce + 2 lžíce mléka na potření, červená potravinářská barva
Postup
V míse smícháme všechnu mouku se solí. Vyhloubíme důlek, nasypeme do něho asi polovinu cukru, zalijeme polovinou vlažného mléka a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít.
Ve zbytku teplého mléka necháme rozpustit máslo.
Až vzejde kvásek, přidáme zbytek cukru, žloutky, mléko s máslem a zpracujeme hladké těsto (vařečkou, v robotu, ...). Necháme nakynout.
Z větší poloviny těsta vytvarujeme placku ve tvaru kapky - základ obličeje, a přeneseme na plech s papírem na pečení. Ze zbytku těsta vytvoříme vousy, knír, nos, bambuli a lem čepice.
Podle fotografií dotvoříme hlavu.
Vejce rozšleháme vidličkou s mlékem. Malou část odlijeme a obarvíme červenou barvou.
Čepici, bambuli a nos potřeme obarveným vejcem, všechno ostatní neobarveným.
Na plechu necháme asi 15 minut nakynout. Pak vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a upečeme dozlatova (asi 20 minut).
Přidáno: 19.12.2014