Čočka na kyselo
Ingredience
500 g čočky, 1 velká cibule, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, mletý pepř, sůl, 2-3 stroužky česneku, 50 g slaniny, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce oleje, 3 lžíce octa
Postup
Čočku přebereme a několikrát propláchneme čistou vodou. Zalijeme tak aby byla všechna čočka pod vodou a necháme přes noc nabobtnat.
Slaninu a oloupanou cibuli pokrájíme na drobné kostičky. Na pánvi zahřejeme olej, přidáme slaninu s cibulí a společně osmažíme dozlatova. Zasypeme moukou a za stálého míchání usmažíme zlatavou zásmažku.
K namočené čočce přidáme bobkové listy, nové koření a pod pokličkou uvaříme doměkka (cca 30 minut).
Až je čočka téměř měkká, koření vyndáme, přidáme zchladlou cibulovo-slaninovou zásmažku, dobře promícháme, osolíme, opepříme, okyselíme a dovaříme doměkka. Nakonec vmícháme rozmačkaný česnek a dále nevaříme.
Podáváme s kyslým okurkem, čerstvým chlebem a plátkem uzeného masa, klobásou, volským okem, vejcem natvrdo, ...
Přidáno: 1.1.2013