Dýňová omáčka s kuřecími kuličkami

Ingredience

masové kuličky: 500 g mletého kuřecího masa, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 0,5 lžičky drceného římského kmínu, 0,5 lžičky sušeného mletého zázvoru, špetka chilli, sůl, mletý pepř, 3 lžíce oleje, 3-4 lžíce strouhanky

omáčka: 500 g očištěné dýně hokaido, 3 lžíce oleje, 2 cibule, 1 lžíce kari, 2 lžíce rajského protlaku, 300 ml zeleninového vývaru, 1 plechovka (400 ml) kokosového mléka, sůl, citronová štáva

Postup

Začneme přípravou kuliček. Na pánvi rozpálíme olej, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a usmažíme do zesklovatění. Pak přisypeme nadrobno nakrájený česnek, římský kmín, kari, chilli a jen krátce promícháme, až se všechno rozvoní. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout.

Studené maso dáme do mísy, přidáme 3 lžíce studené vody, osolíme, a důkladně promícháme. Pak přidáme vychladlou cibuli s kořením a znovu pořádně propracujeme. Je-li směs příliš řídká, zahustíme ji trochou strouhanky.

Rukama potřenýma olejem tvoříme kuličky velikosti vlašského ořechu a skládáme je na plech s papírem na pečení.

Plech vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a kuličky upečeme dozlatova, trvá to cca 25 minut.

Dýni nakrájíme na kostky cca 3x3x3 cm, cibuli nahrubo. V kastrolu rozpálíme olej, přidáme cibuli a usmažíme do zesklovatění. Přidáme dýni a za častého míchání ji krátce opečeme.

Přidáme protlak, promícháme, osolíme, opepříme, zalejeme vývarem a pod pokličkou povaříme do změknutí dýně, trvá to asi 20 minut.

Měkkou dýni rozmixujeme ponorným mixérem na hladkou omáčku. Přidáme kokosové mléko, promícháme a necháme přejít varem. Nakonec omáčku dochutíme citronovou šťávou.

Podáváme s rýží.

Přidáno: 28.10.2021