Jablečné makové řezy
Ingredience
1 kg jablek, 450 g krystalového cukru, 6 vajec, 200 ml oleje, 200 ml vody, 300 g polohrubé mouky, 150 g celého máku, 2 lžičky prášku do pečiva, mletá skořice, 200 g hořké čokolády, 1 lžíce oleje
Postup
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky.
Smícháme je se 150 g cukru a rozprostřeme v rovnoměrné vrstvě na hlubší plech vyložený papírem na pečení. Poprášíme je skořicí.
Celá vejce s 300 g cukru ušleháme do světlé husté pěny. Vešleháme do ní olej, pak vodu a nakonec zlehka vařečkou vmícháme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva.
Přibližně třetinu těsta oddělíme, vmícháme do ní mák a toto makové těsto rovnoměrně rozetřeme na jablka na plechu.
Na makové těsto rozetřeme zbylé světlé těsto.
Plech vložíme do trouby vyhřáté na 190°C a pečeme 40 minut.
Upečený koláč necháme zcela vychladnout. Pak ho překlopíme jablky nahoru.
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, vmícháme do ní olej a tuto polevu rozetřeme na jablka.
Krájíme po ztuhnutí polevy.
zdroj: www.toprecepty.cz
Přidáno: 29.9.2018