Jablečné makové řezy

Ingredience

1 kg jablek, 450 g krystalového cukru, 6 vajec, 200 ml oleje, 200 ml vody, 300 g polohrubé mouky, 150 g celého máku, 2 lžičky prášku do pečiva, mletá skořice, 200 g hořké čokolády, 1 lžíce oleje

Postup

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky.

Smícháme je se 150 g cukru a rozprostřeme v rovnoměrné vrstvě na hlubší plech vyložený papírem na pečení. Poprášíme je skořicí.

Celá vejce s 300 g cukru ušleháme do světlé husté pěny. Vešleháme do ní olej, pak vodu a nakonec zlehka vařečkou vmícháme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva.

Přibližně třetinu těsta oddělíme, vmícháme do ní mák a toto makové těsto rovnoměrně rozetřeme na jablka na plechu.

Na makové těsto rozetřeme zbylé světlé těsto.

Plech vložíme do trouby vyhřáté na 190°C a pečeme 40 minut.

Upečený koláč necháme zcela vychladnout. Pak ho překlopíme jablky nahoru.

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, vmícháme do ní olej a tuto polevu rozetřeme na jablka.

Krájíme po ztuhnutí polevy.

zdroj: www.toprecepty.cz

Přidáno: 29.9.2018