Maďarský tvarohový koláč
Ingredience
těsto: 200 g polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 2 lžíce kakaa, 150 g moučkového cukru, 125 g másla, 2 malá vejce (nebo 1 velké)
tvarohová hmota: 500 g tvarohu, 4 vejce, 180 g moučkového cukru, 125 g másla, 2 sáčky vanilkového cukru, 1 sáček vanilkového pudinku nebo Zlatého klasu, 200 ml mléka, špetka soli
Postup
Plech (39x26 cm) vyložíme papírem na pečení.
Na vále smícháme mouku s práškem do pečiva, kakaem a cukrem. Vyhloubíme důlek a rozklepneme do něho vejce. Okolo rozmístíme na kousky pokrájené máslo. Rukama zpracujeme těsto. Pracujeme rychle, abychom teplem rukou máslo příliš nerozehřáli, pak by se těsto lepilo a bylo řídké.
Těsto rozdělíme na 6 stejných kousků. Z každého vyválíme váleček na šířku plechu a naskládáme je na plech.
V míse rozmícháme tvaroh se žloutky, změklým máslem a cukrem. Vmícháme mléko, pudinkový prášek a nakonec zlehka sníh ušlehaný z bílků se špetkou soli.
Tvarohovou hmotu rozetřeme na plech mezi válečky a na ně. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a upečeme (cca 35 minut). Povrch zezlátne, případně můžeme zkusit špejlí.
Upečený koláč necháme pořádně vychladnout a až potom krájíme.





podle www.mimibazar.sk
Přidáno: 26.11.2011