Tvarohový koláč se žahourem
Ingredience
koláč: 3 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, špetka soli, 1 prášek do pečiva, 150 g másla
tvarohová náplň: 750 g tvarohu, 1 hrnec cukru krupice, 3 vejce, 2 hrnky mléka, 1 vanilkový cukr, 1 sáček vanilkového pudinkového prášku, kůra z 1 citronu
žahour: 400 g borůvek, 5-6 lžic krystalového cukru, 200-250 ml smetany ke šlehání
Postup
Mouku, sůl, cukr a prášek do pečiva dobře promícháme.
Do mísy dáme tvaroh, cukr, vejce, pudink a promícháme. Postupně přidáváme mléko a rozšleháme na hladkou hmotu.
Na vyšší plech vyložený papírem na pečení nasypeme polovinu sypké směsi a roznoměrně rozhrneme po celém plechu. Směs opatrně zalijeme tvarohovou hmotou a na ni rovnoměrně nasypeme zbytek sypké směsi.
Na povrch nastrouháme na hrubším struhadle máslo.
Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a upečeme do zezlátnutí povrchu, asi 40 minut.
Necháme vychladnout a uležet do druhého dne (zvláční a lépe se krájí).
Borůvky dáme do kastrolu, trochu pomačkáme, zasypeme cukrem, trošku podlijeme vodou, pár minut povaříme a necháme vychladnout.
Smetanu ušleháme dotuha a vmícháme do ní povařené borůvky.
Přidáno: 10.7.2012