Muffiny s pomerančovou šlehačkou
Ingredience
200 g polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 0,5 lžičky sody, 100 g krystalového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 2 lžíce kakaa, 1 lžíce rozpustné kávy, špetka soli, 150 ml mléka, 2 vejce, 3 lžíce másla, 80 g hořké čokolády
šlehačka: 250 ml smetany ke šlehání, 50 g pomerančového ztužovače + 50 ml studené vody
Postup
V jedné míse prošleháme mléko, vejce, kávu a rozpuštěné máslo.
V jiné míse promícháme všechny sypké suroviny. Pak přilijeme tekutou směs a krátce promícháme. Nakonec vmícháme na kousky posekanou čokoládu.
Těstem plníme muffinové důlky nebo košíčky do tří čtvrtin.
Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi 20 minut (zkusíme špejlí).
Z vychladlých muffinů odřežeme vyboulené horní části.
Smetanu ušleháme do polotuha. V jiné míse rozšleháme ruční metličkou ztužovač s vodou a po částech vmícháme smetanu. Nakonec došleháme dotuha.
Smetanou naplníme cukrářský sáček a ozdobně ji nastříkáme na seříznuté muffiny. Na šlehačku přiložíme odříznutou část a dáme na chvíli ztuhnout do ledničky.
Před podáváním lehce poprášíme moučkovým cukrem.
Přidáno: 21.7.2013