Mrkvová kvásková omáčka
Ingredience
360 g mrkve, 160 g cibule, 1 lžička tymiánu, pár kuliček nového koření, 3 bobkové listy, olej, 3-4 lžíce pšeničného kvásku (může být i jiný (špaldový, rýžový, kukuřičný), 100 ml smetany ke šlehání
Postup
Očištěnou mrkev nastrouháme nahrubo, oloupanou cibuli posekáme na kousky.
Na troše oleje necháme zesklovatět cibuli. Přidáme mrkev a společně chvíli orestujeme.
Přidáme koření, osolíme a podlijeme vodou. Pod pokličkou dusíme do změknutí.
Kvásek rozmícháme s trochou vody na řídkou kašičku a vmícháme k měkké mrkvi. Povaříme 1-2 minuty.
Nakonec omáčku zjemníme smetanou, je-li třeba dosolíme a necháme přejít varem.
Podáváme s makovým kváskovým knedlíkem a vařeným vejcem nebo plátkem masa.
zdroj: televizní pořad Po lopatě
Další zajímavé kváskové recepty najdete v knize Jany Berkové Kvásková kuchařka.
Přidáno: 2.7.2016