Pečené plněné papriky
Ingredience
masová náplň: 1200 g mletého masa (mix vepřového a hovězího), 2-3 vejce, sůl, mletý pepř, 1 lžíce koření Čubrica, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 1 lžíce hořčice, hrst čerstvých bylinek (oregano, tymián, petrželka, majoránka, ...), 3-5 lžic smetany, 4 lžíce syrové rýže
na omáčku: 3 cibule, 4-5 rajčat, 1 paprika, 600 ml rajčatového pyré, 3 lžičky cukru, 3 bobkové listy, 6 kuliček nového koření, 6 kuliček pepře, špetka skořice, strouhaný perník, 100 ml smetany, olej
10-12 paprik (záleží na velikosti)
Postup
Maso osolíme, opepříme. Přidáme celá vejce, smetanu, posekané bylinky, nadrobno pokrájenou cibuli, rozmačkaný česnek, koření, hořčici a dobře promícháme. Nakonec vmícháme rýži.
Omyté a osušené papriky zbavíme semínek a žeber a naplníme masovou směsí.
Dno pekáče vytřeme olejem. Posypeme nahrubo pokrájenou cibulí, na kousky pokrájenými rajčaty a paprikou, zalijeme rajčatovým pyré. Vmícháme koření, cukr a do této směsi naskládáme naplněné papriky. Můžeme přihodit čerstvé bylinky.
Podlijeme troškou vody, přiklopíme pokličkou a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme 1,5 hodiny.
Upečené papriky vyjmeme z pekáče. Odstraníme bobkové listy a obsah pekáče dohladka rozmixujeme a přecedíme.
Omáčku přivedeme k varu a zahustíme perníkem podle chuti. Nakonec zjemníme smetanou, necháme přejít varem a odstavíme.
Podáváme s houskovým knedlíkem.
Přidáno: 6.10.2013