Medovník 2
Ingredience
těsto: 100 g másla, 4 lžíce medu, 180 g krystalového cukru, 1 lžička octa, 1 lžička sody, 2 vejce, 450 g hladké mouky
krém: 400 g másla, 2 lžíce polohrubé mouky, 150 g mléka, 50 g ztuženého tuku (omega), 1 plechovka zkaramelizovaného salka, moučkový cukr
na potírání placek: 100 ml silné černé kávy, rum
Postup
Do velkého hrnce nalijeme vodu a na něj umístíme menší hrnec tak, aby jeho dolní část byla ve vodě ponořená. Postavíme na plotnu a zapneme.
Do hrnce vložíme máslo, med, cukr, rozmícháme a zahříváme do rozpuštění.
Sodu nasypeme do octa, promícháme a přilijeme do hrnce. Do vlažné hmoty přidáme i celá vejce a za stálého míchání nad vařící vodou necháme zezlátnout až lehce zhnědnout.
Odstavíme a do medové směsi nasypeme po částech skoro všechnu prosátou mouku. Zbytek mouky nasypeme na vál, vyklopíme do ní těsto z hrnce a rukama vypracujeme hladké měkké těsto (pozor, pálí, není to práce pro jemné ručičky).
Hotové těsto rozdělíme na 8 stejných kousků a bochánky vrátíme do hrnce nad horkou vodu, aby zůstaly teplé (studené těsto se špatně rozvaluje).
Kousky těsta postupně z hrnce odebíráme. Každý položíme na papír na pečení, rozválíme na tenkou placku a podle šablony o průměru 22-24 cm (dortová forma, talíř, ...) vykrojíme kruh. Papír i s těstem přesuneme na plech, odkrojené kousky posuneme od kruhu dál aby se nespekly a upečeme (170°C, cca 5 minut) dozlatova.
Těsto je po vytažení z trouby krásně měkkoučké, po zchladnutí je tvrdé.
Studené ztvrdlé odkrojky postrouháme na jemném struhadle.
V mléce rozkvedláme mouku a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Odstavíme, přidáme k ní ztužený tuk a za občasného zamíchání necháme zcela rozpustit. Kaši necháme vychladnout.
Změklé máslo vyšleháme a po částech vešleháme moučnou kaši a zkaramelizované salko. Podle potřeby můžeme přisladit.
Jednu upečenou placku potřeme vychladlou kávou ochucenou rumem a potřeme krémem. Posypeme postrouhanými odkrojky, přiložíme další placku a tak pokračujeme do spotřebování všech placek.
Nakonec celý dort potřeme zbytkem krému zvenku a obalíme ve zbylých drobcích.
Medovník zabalíme do potravinářské fólie a uložíme na 1-2 dny do chladu.
podle http://forum.dortomanie.cz
Přidáno: 10.11.2012