Francouzský třešňový koláč
Ingredience
70 g másla + kousek na vymazání formy, 700 g tmavých třešní, 1 vanilkový lusk, 100 g hladké mouky, špetka soli, 1 celé vejce, 60 g žloutků (3-4 ks, podle velikosti), 90 g cukru krupice + trochu na vysypání formy, citronová kůra z půlky citronu, 160 ml mléka, 160 ml smetany
Postup
Formu vymažeme máslem a vysypeme cukrem.
Omyté třešně naskládáme do formy.
Do misky prosijeme mouku, přidáme sůl, cukr, vejce, žloutky, citronovou kůru a dřeň z vanilkového lusku. Při střední rychlosti ručním šlehačem rozmícháme dohladka.
Pak za stálého míchání pomalu přiléváme mléko, smetanu a rozpuštěné vlažné máslo.
Tekuté (velmi řídké) těsto nalijeme do formy na třešně a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme do zezlátnutí povrchu 30-35 minut, během pečení neotvíráme troubu.
Podáváme poprášené moučkovým cukrem.
zdroj: tomichutna.cz
Přidáno: 8.7.2015