Bezlepkový chléb s psylliem

Ingredience

450 g bezlepkové mouky Schär mix B (plus další na podsypávání těsta a do ošatky), 50 g celozrnné pohankové mouky, 1 vrchovatá lžička psyllia, 550 g mírně teplé vody, 15 g čerstvého droždí, 1 lžíce cukru, 1 lžička kmínu, 2 lžičky soli, 1 lžíce oleje

Postup

Do hrnku nasypeme psyllium a zalijeme částí odměřené teplé vody (cca do tří čtvrtin hrnku), necháme stát.

Do jiného hrnku rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem a do půl hrnku dolijeme vodou, opět z odměřeného množství. Necháme vzejít kvásek, 15-20 minut.

Obě mouky smícháme se solí a kmínem.

Do mísy robota vylijeme kvásek i nabobtnané psyllium. Dolijeme zbytek vody, přidáme olej, mouku a necháme umíchat těsto. Je dost řídké a lepivé.

Mísu s hotovým těstem přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu nakynout.

Nakynuté těsto vyškrábneme z mísy stěrkou na pomoučený vál a důkladně ho popřekládáme, průběžně podsypáváme, aby se nelepilo na vál. Zformujeme bochník a uložíme do moukou vysypané ošatky. Znovu necháme asi hodinu nakynout.

Do trouby vložíme nádobu s víkem (skleněnou nebo jinou zapékací mísu, kastrol, ...), zapneme na 250°C a necháme pořádně nahřát.

Těsto z ošatky opatrně vyklopíme do rozpálené nádoby, povrch těsta nařízneme žiletkou, přiklopíme horkým víkem a dáme do trouby.

Pečeme 20 minut přikryté na 250°C. Pak víko odstraníme, troubu ztlumíme na 210°C a dopečeme dalších asi 20-30 minut, podle toho, jak chceme chleba světlý či tmavý.

Přidáno: 15.10.2016