Bezlepkový chléb s psylliem
Ingredience
450 g bezlepkové mouky Schär mix B (plus další na podsypávání těsta a do ošatky), 50 g celozrnné pohankové mouky, 1 vrchovatá lžička psyllia, 550 g mírně teplé vody, 15 g čerstvého droždí, 1 lžíce cukru, 1 lžička kmínu, 2 lžičky soli, 1 lžíce oleje
Postup
Do hrnku nasypeme psyllium a zalijeme částí odměřené teplé vody (cca do tří čtvrtin hrnku), necháme stát.
Do jiného hrnku rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem a do půl hrnku dolijeme vodou, opět z odměřeného množství. Necháme vzejít kvásek, 15-20 minut.
Obě mouky smícháme se solí a kmínem.
Do mísy robota vylijeme kvásek i nabobtnané psyllium. Dolijeme zbytek vody, přidáme olej, mouku a necháme umíchat těsto. Je dost řídké a lepivé.
Mísu s hotovým těstem přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu nakynout.
Nakynuté těsto vyškrábneme z mísy stěrkou na pomoučený vál a důkladně ho popřekládáme, průběžně podsypáváme, aby se nelepilo na vál. Zformujeme bochník a uložíme do moukou vysypané ošatky. Znovu necháme asi hodinu nakynout.
Do trouby vložíme nádobu s víkem (skleněnou nebo jinou zapékací mísu, kastrol, ...), zapneme na 250°C a necháme pořádně nahřát.
Těsto z ošatky opatrně vyklopíme do rozpálené nádoby, povrch těsta nařízneme žiletkou, přiklopíme horkým víkem a dáme do trouby.
Pečeme 20 minut přikryté na 250°C. Pak víko odstraníme, troubu ztlumíme na 210°C a dopečeme dalších asi 20-30 minut, podle toho, jak chceme chleba světlý či tmavý.
Přidáno: 15.10.2016