Pohankový celozrnný chléb
Ingredience
200 g pohankové celozrnné mouky, 250 g Jizerky, hrst burisonů, 2 lžičky soli, 2 lžíce psyllia, 2 lžičky instantního droždí, 1 lžíce chlebového koření, 150 ml vlažné vody, 150 ml vlažného mléka, 180 g zakysané smetany, 2 lžíce oleje, 1 lžíce octa
sádlo nebo máslo na vymazání formy a semínka na vysypání (len, slunečnice, ...)
Postup
Do vody nasypeme psyllium a necháme chvíli nabobtnat.
V míse smícháme obě mouky, burisony, sůl, droždí a koření (místo chlebového jsem použila provensálské, chlebík krásně voněl).
Do mísy robota nalijeme mléko, olej, ocet, vodu s psylliem a zakysanou smetanu.
Přisypeme sypkou směs a vypracujeme hladké, mírně lepivé těsto.
Chlebíčkovou formu důkladně vymažeme sádlem nebo máslem a vysypeme semínky..
Těsto urovnáme do formy, přikryjeme utěrkou a necháme v teple nakynout, trvá to asi hodinu.
Nakynuté těsto potřeme vodou a formu vložíme do trouby vyhřáté na 220°C. Po 15 minutách ztlumíme na 200°C a dopečeme dalších 15 minut.
Upečený chléb vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.
Přidáno: 3.12.2016