Cuketové rizoto se šunkou
Ingredience
na 3 porce: 150 g rýže arborio, 1 cibule, 1 l zeleninového vývaru, 1 středně velká cuketa, 150 g kvalitní šunky, sůl, mletý pepř, 2 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce másla, 80 g čedaru
Postup
Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno.
Na oleji necháme zpěnit cibuli, pak přisypeme česnek a rýži a za stálého míchání asi 3 minuty restujeme.
Přilejeme asi čtvrtinu horkého vývaru a za občasného zamíchání pomalu vaříme. Osolíme, opepříme (pokud máme slaný vývar, solit nemusíme).
Až se většina vývaru do rýže vsákne, přilejeme další a tak pokračujeme, dokud není rýže měkká. Vývar přiléváme po troškách, aby obsah hrnce nebyl příliš řídký.
Až je rýže téměř měkká, přidáme do hrnce nahrubo nastrouhanou cuketu a dovaříme. Pokud by nám vývar nestačil, použijeme horkou vodu.
Chvíli před koncem vaření vmícháme do rizota na drobné kousky pokrájenou šunku.
Hotové rizoto odstavíme z plotny, vmícháme máslo a nastrouhaný čedar, část si necháme na ozdobu.
Přidáno: 6.7.2018