Kuřecí paella
Ingredience
4 vykostěná kuřecí stehna, 400 ml rýže, 100 ml bílého vína, 800 ml vývaru, 2 cibule, 1 červená a 1 žlutá paprika, 4-5 rajčat, menší citron, sůl, mletý pepř, špetka šafránu, špetka kurkumy, 1 lžička sladké mleté papriky, 7-8 stroužků česneku, olivový olej
Postup
Maso nakrájíme na menší kousky, cibuli na tenké měsíčky, očištěné papriky na kousky. Česnek posekáme nadrobno. Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme a nakrájíme na kostičky.
V hlubší pánvi nebo kastrolu rozpálíme trochu oleje, vsypeme cibuli a papriky a za častého míchání osmažíme (asi 5 minut). Poté je vyndáme z pánve.
Je-li třeba, přidáme do pánve lžíci oleje, vsypeme maso a opečeme ze všech stran dohněda. Osolíme, opepříme, přidáme kurkumu. Do pánve k masu vrátíme opečenou cibuli s paprikami.
Společně restujeme asi 1-2 minuty, pak přisypeme rýži a za stálého míchání opékáme, až rýže zesklovatí (trvá to asi 5 minut).
Přidáme rajčata a víno, promícháme a chvíli podusíme, než se tekutina vypaří. Vmícháme mletou papriku a šafrán.
Zalijeme částí vývaru tak, aby pokrm nebyl zcela potopený. Bez pokličky za občasného promíchání vaříme na nejnižším stupni, dokud se vývar nevsákne do rýže.
Pak vmícháme česnek a tenké plátky citronu, přilijeme zbytek vývaru, přiklopíme pokličkou a na nejnižším stupni dusíme do vstřebání tekutiny. Občas můžeme promíchat. Podle potřeby dosolíme.
Podáváme ozdobené citronem a posypané naťovou cibulkou.
Přidáno: 19.7.2013