Kvasnicová polévka
Ingredience
1 kostka (42g) kvasnic, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 1/2 cibule, sůl, pepř, majoránka, olej, vrchovatá lžíce polohrubé mouky, 1 vejce
Postup
Do hrnce dáme trošku oleje, na rozpálený vsypeme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a orestujeme. Zalijeme studenou vodou, osolíme, přidáme cibuli, kdo chce osolí méně a přidá kostku masoxu nebo slepičího bujónu, a vaříme do změknutí zeleniny. Zatím na pánvi rozehřejeme lžíci oleje, rozdrobíme kvasnice a za stálého míchání opražíme, dokud se neroztečou a pak znovu nezhoustnou. Přidáme mouku, promícháme a za stálého míchání společně opražíme. Odstavíme z plotýnky, přidáme celé vejce, špetku soli a pepře a zpracujeme v polotuhé těstíčko. To prolisujeme do vařící polévky přes struhadlo nebo cedník na halušky. Ještě chvíli povaříme, dochutíme solí, pepřem a majoránkou. Na talíři posypeme zelenou petrželkou.
Přidáno: 2.2.2007