Netradiční bramboračka
Ingredience
500 g brambor, kousek celeru (velký asi jako 1 střední brambora), 2 lžíce másla, sůl, mletý pepř, 1 kostka zeleninového bujónu, 80 g strouhaného tvrdého sýra, majoránka, muškátový oříšek, 2 lžíce zakysané smetany, kousek uzeniny (párek nebo kabanos), 1 lžíce oleje, zelená petrželka
Postup
Uzeninu nakrájíme na drobné kousky a na lžíci oleje osmažíme dokřupava.
Oloupané brambory a celer pokrájíme na kostičky.
V hrnci rozpálíme máslo a brambory na něm krátce opečeme. Pak zalijeme vodou (asi 1,2 l).
Osolíme, opepříme, přidáme bujón a celer. Vaříme do úplného změknutí (15-20 minut).
Odstavíme a obsah hrnce rozmixujeme ponorným mixérem. Vznikne-li příliš hustá hmota, rozředíme ji horkou vodou nebo vývarem na žádanou konzistenci.
Znovu přivedeme k varu, přidáme majoránku, špetku strouhaného muškátového oříšku, strouhaný sýr, smetanu, promícháme a dále nevaříme.
Na talíři polévku posypeme osmaženou uzeninou a posekanou petrželkou.
Přidáno: 28.10.2010