Rajská s mrkví a sýrem
Ingredience
1 cibule, 1 mrkev, 1 plechovka rajského protlaku (cca 100 g), 1 lžíce oleje, 1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 4 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, sůl, mletý pepř, hrst uvařené rýže, tvrdý sýr, zelená petrželka
Postup
Do hrnce dáme olej i máslo, zahřejeme a nadrobno pokrájenou cibuli orestujeme do zesklovatění. Přisypeme nahrubo nastrouhanou mrkev a smažíme, dokud nepustí barvu.
Pak přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku.
Zalijeme studenou vodou (cca 1,5 l), rozmícháme, osolíme, opepříme, přidáme nové koření a bobkový list. Povaříme 20 minut.
Do polévky rozmícháme protlak a ještě necháme krátce přejít varem. Odstavíme z plotny, vybereme kuličky koření a bobkový list. Do polévky nasypeme rýži a už nevaříme.
Na talíře připravíme hromádku strouhaného sýra, zalijeme horkou polévkou a ozdobíme petrželkou.
Přidáno: 10.9.2011