Koláč s bílou čokoládou
Ingredience
těsto: 220 g hladké mouky, špetka soli, 30 g moučkového cukru, 1 vejce, 100 g másla
náplň: 400 g mascarpone, 200 g bílé čokolády, 200 g smetany ke šlehání
dále: ovoce na ozdobu
Postup
Na vál přesejeme mouku, osolíme, přidáme cukr, vejce, na kousky posekané máslo a vypracujeme hladké měkké těsto. Zabalíme a necháme odpočinout 30-40 minut v chladu.
Na pomoučeném vále těsto rozválíme na kruh, vyložíme jím koláčovou formu a dno propícháme vidličkou.
Těsto přikryjeme papírem na pečení a zatížíme fazolemi (nebo jinými luštěninami). Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C.
Po 15 minutách z formy odebereme papír s luštěninami, koláč vrátíme do trouby a necháme dopéct do světlerůžova, asi 15-20 minut.
Čokoládu necháme ve vodní lázni rozpustit a promícháme ji s mascarpone.
Smetanu ušleháme dotuha a smícháme čokoládovým mascarpone.
Na upečený vychladlý korpus rovnoměrně rozetřeme náplň a dáme přes noc ztuhnout do ledničky.
Před podáváním ozdobíme ovocem.
Přidáno: 24.11.2016