Kukuřičné tortilly
Ingredience
těsto: 2 hrnky instatní polenty, 1,5 hrnku vody
dále: 500 g kuřecích řízků, 1 lžíce solamylu, 2 plechovky krájených rajčat, 2 plechovky červených fazolí, 2 velké cibule, 3 stroužky česneku, 2 lžičky oregana, drcená chilli paprička (množství podle chuti), 200 g zakysané smetany, hrst posekaných čerstvých bylinek (petrželka, bazalka, pažitka), červená cibule, hlávkový salát, sůl, mletý pepř, olej
Postup
Zakysanou smetanu osolíme a smícháme s bylinkami.
V pánvi nebo kastrolu zahřejeme olej a necháme na něm zpěnit na čtvrtkolečka nakrájenou cibuli. Přisypeme nadrobno posekaný česnek a krátce orestujeme. Pak přilejeme obsah plechovek s rajčaty, osolíme, přidáme oregano, chilli papričku a na mírném plameni dusíme bez pokličky, aby se vypařila přebytečná voda.
Až rajčatová směs zhoustne, přidáme do ní scezené, propláchnuté a okapané fazole. Necháme společně prohřát a odstavíme z plotny.
Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a promícháme se 2 lžícemi oleje a 1 lžící solamylu.
Na pánvi rozpálíme olej a maso na něm opečeme ze všech stran dozlatova.
Polentu nasypeme do mísy a zalejeme vodou. Rukama umícháme hladké měkké těsto. Podle potřeby můžeme přidat vodu. Těsto necháme 15 minut odpočinout.
Odpočinuté těsto rozdělíme na 12 stejných kousků. Z každého vytvarujeme kuličku, kterou vložíme mezi dvě fólie a rozválíme ji na kulatou placku o průměcu cca 18 cm.
Tortilly pečeme po jedné na rozpálené suché železné nebo litinové pánvi, z každé strany asi 1 minutu, než se začnou tvořit tmavé puchýřky.
Do samostatných misek uložíme opečené maso, rajčatovo-fazolovou směs, bylinkovou smetanu, opraný hlávkový salát, na tenké plátky nakrájenou červenou cibuli. Tyto pochutiny si každý sám vrství na svou tortillu, zababalí a pak už si jen pochutnává.
Přidáno: 23.6.2018