Jablečný závin s mrkví
Ingredience
těsto: 310 g hladké mouky, 250 g hery nebo másla, 1 vejce, 1 lžíce octa, špetka soli, voda
náplň: strouhanka, 6-8 jablek (podle velikosti), 2 mrkve, 2 sáčky vanilkového cukru, skořice
Postup
Nejdříve připravíme těsto. Do mouky nastrouháme tuk (studený z ledničky).
Do odměrky rozklepneme vejce, rozmícháme je vidličkou, přidáme ocet, sůl a studenou vodu do celkového množství 150 ml.
Tekutinu přilejeme k mouce s tukem a zpracujeme dohromady. Až se tekutina vsákne, vyklopíme obsah misky na vál a rukama rychle vypracujeme měkké těsto. Zbytečně dlouho nepropracováváme, čím rychleji, tím lépe (nevadí když v těstě zůstanou nerozpracované kousky tuku).
Těsto zabalíme a uložíme vychladit do ledničky.
Mrkev očistíme a nastrouháme, jablka oloupeme na nastrouháme nebo nakrájíme na plátky.
Polovinu těsta rozválíme na pomoučeném vále na obdélník.
Střední část těsta posypeme strouhankou, na ni naskládáme jablka a posypeme je skořicí. Jsou-li jablka kyselá, můžeme je posypat trochou moučkového cukru. Na jablka rozprostřeme nastrouhanou mrkev a posypeme ji vanilkovým cukrem.
Závin zabalíme a uložíme na plech s papírem na pečení.
Z druhé poloviny těsta připravíme stejným způsobem druhý závin.
Pečeme při 210°C asi 25 minut.
Přidáno: 18.8.2017