Jablečný sádlový koláč
Ingredience
těsto: 300 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, kůra a šťáva z půlky citronu, 100 g sádla
náplň: 500 g oloupaných jablek zbavených jádřinců, 100 g cukru (nebo méně podle sladkosti jablek), 3-5 lžic vody, hrstka ořechů nebo rozinek
Postup
Nejdříve připravíme náplň: jablka nastrouháme nebo rozmixujeme, podlijeme troškou vody, zasypeme cukrem a podusíme doměkka. Necháme vychladnout (aspoň částečně, může zůstat trochu teplé).
Z uvedených surovin zpracujeme na vále hladké těsto. Rozdělíme je na poloviny a rozválíme je na velikost pekáčku nebo koláčové formy.
Jednu rozválenou část vložíme do pekáče (formy) vymazané tukem a vysypané hrubou moukou.
Do jablečné náplně vmícháme posekané ořechy nebo rozinky a rozprostřeme na těsto. Přikryjeme druhou rozválenou plackou.
Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a upečeme do zhnědnutí povrchu (cca 30 minut).
Krájíme až po vychladnutí, nejlepší je až druhý den po upečení.
zdroj: Šárka z Valašska
Přidáno: 28.9.2013