Nadýchané knedlíky s ovocem
Ingredience
150 ml podmáslí (případně kefír nebo zákys), 150 ml mléka, špetka soli, 2 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, 100 g rozpuštěného másla, 500-600 g polohrubé mouky, 30 g čerstvého droždí, libovolné ovoce
na posypání: strouhaný tvaroh, moučkový cukr, rozpuštěné máslo, případně zakysaná smetana
Postup
Suroviny v uvedeném pořadí vložíme do nádoby domácí pekárny. Mouky dáme raději méně a podle potřeby v průběhu míchání přisypáváme. Musí vzniknout hladké měkké těsto. Necháme nakynout.
Z nakynutého těsta lžící odkrajujeme kousky na pomoučený vál, každý kousek zploštíme a položíme na něj ovoce. Zabalíme do úhledné koule.
Chvíli necháme nakynout a pak uvaříme v páře 6-8 minut, podle velikosti. Po zvednutí pokličky rychle každý knedlík propíchneme vidličkou nebo špejlí, aby unikla pára a knedlíky se nesrazily.
Na talíři posypeme strouhaným tvrdým tvarohem a moučkovým cukrem podle chuti, pokapeme rozpuštěným máslem. Kdo chce, může přizdobit lžící zakysané smetany.
Přidáno: 1.8.2013