Švestkové knedlíky s omáčkou
Ingredience
530 g hrubé mouky, 250 ml mléka, 100 g másla, 2 vejce, 1 žloutek, 60 g cukru krupice, 15 g čerstvého droždí, 1 lžička citronové kůry, sůl, švestky (čerstvé nebo mražené), máta nebo meduňka na ozdobu
pražené ořechy: 80 g vlašských ořechů, 2 lžíce krystalového cukru, 2 lžíce másla
omáčka: 400 ml mléka, 1 tyčinka Kofila, 0,5 vanilkového pudinkového prášku, 1 žloutek, 1 lžíce rumu
Postup
Ořechy nasekáme nahrubo a na pánvi s máslem je opražíme dozlatova. Zasypeme cukrem a za stálého míchání necháme zkraramelizovat. Vysypeme na papír na pečení a necháme vychladnout. Pak rukama rozdrobíme.
Část vlažného mléka smícháme s rozdrobeným droždím, 2 lžícemi cukru a 5 lžícemi mouky. Na teplém místě necháme vzejít.
Do mísy prosejeme mouku se špetkou soli a zbylým cukrem, přidáme citronovou kůru, kvásek a vše zalijeme zbylým vlažným mlékem rozšlehaným s vejci a žloutkem. Ze směsi vypracujeme hladké těsto a nakonec do něj zapracujeme rozpuštěné máslo. Zakryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout.
Na pomoučeném vále těsto rozdělíme na 16 kousků a do každého zabalíme švestku. Pod utěrkou necháme kynout asi 15 minut.
Vodu v kastrolu s napařovací vložkou uvedeme do varu, a knedlíky vaříme asi 10 minut. Hotové ihned propícháme vidličkou, aby se nesrazily.
V rendlíku přivedeme k varu polovinu mléka na omáčku, přidáme rozlámanou kofilu, rum a necháme rozvařit. Ve zbylém mléce rozšleháme pudink a žloutek, vlijeme do rozvařené čokolády a mícháme do zhoustnutí.
Knedlíky na talířích přelijeme omáčkou, posypeme praženými ořechy, poprášíme moučkovým cukrem a ozdobíme bylinkou.








zdroj: časopis Žena a kuchyně
Přidáno: 13.3.2010