Vdolky s pěnou

Ingredience

těsto: 5OO g polohrubé mouky, špetka soli, 250 ml mléka, 1 kostka kvasnic (42 g), 8 lžiček krystalového cukru, 1 celé vejce, 2 žloutky, 6 lžic oleje, 5 lžic rumu
pěna: 2 bílky, špetka soli, 100 g krystalového cukru, 100 g moučkového cukru, asi 5 lžic marmelády
olej na smažení

Postup

100 g krystalového cukru zalijeme troškou vody a svaříme na hustý sirup (voda by měla dosahovat asi do úrovně cukru). Necháme vychladnout, občas zamícháme. Zatím uděláme těsto: do vlažného mléka dáme cukr a rozdrobíme kvasnice. Do mísy nasypeme mouku, osolíme, přidáme vejce a žloutky, olej, rum a vzejitý kvásek. Vařečkou vypracujeme těsto a necháme přikryté utěrkou vykynout (30 - 45 minut). Než vykyne, uděláme pěnu: Bílky se špetkou soli šleháme elektrickým šlehačem. Až se utvoří bílá pěna, přisypeme moučkový cukr a ušleháme lesklý sníh. Potom tenkým pramínkem přiléváme za stálého šlehání rozvařený cukr a pořádně zašleháme. Nakonec postupně po lžících vešleháme libovolnou (nejlépe pěkně červenou) marmeládu. Při zašlehávání marmelády pěna hodně nabude. Z vykynutého těsta odkrajujeme lžící kousky a klademe na pomoučený vál. Každý kousek zformujeme do kulatého bochánku. V hrnci (nebo ve friťáku) rozehřejeme olej. Každý kousek těsta uprostřed zmáčkneme a trochu roztáhneme do stran, vložíme do rozpáleného oleje a z obou stran usmažíme dozlatova. Vytahujeme je na papírový ubrousek a nakonec potřeme pěnou (nebo můžeme pěnu ozdobně nastříkat z pytlíku).

Vdolky s pěnou
Vdolky s pěnou

Přidáno: 23.7.2007