Kváskové loupáky
Ingredience
na rozkvašení: 20 g kvásku, 100 g hladké mouky, 100 g vody
po 10-12 hodinách: 50 ml mléka, 100 g moučkového cukru, špetka soli, 1 vejce, 50 g oleje (použila jsem sezamový), 230-250 g polohrubé mouky
1 vejce na potření, mák na posypání
Postup
Důkladně promícháme kvásek s vodou a hladkou moukou. Misku přetáhneme fólií a necháme 10-12 hodin kvasit.
Kvásek přemístíme do větší mísy, přidáme všechno ostatní a vypracujeme měkké těsto. Mouky dáme radši méně a při míchání podle potřeby dosypeme.
Vymíchané těsto necháme 5 hodin kynout. Pak vyklopíme na pomoučený vál, popřekládáme, zformujeme kulatý bochánek, přiklopíme miskou a necháme 30-40 minut odpočívat.
Potom těsto rozválíme na kruh a rozkrájíme na 8 dílů. Z každého smotáme rohlík a uložíme na plech s papírem na pečení.
Celý plech zabalíme do igelitu (vložíme do igelitky nebo velkého sáčku) a rohlíky necháme 1,5 hodiny kynout.
Vyjmeme z igelitu, potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby vyhřáté na 250°C. Ztlumíme na 230°C a pečeme 10-12 minut do zezlátnutí.







Přidáno: 19.9.2015