Játrová paštika s bylinkami
Ingredience
1 kg drůbežích jater, 3 středně velké cibule, 3 stroužky česneku, hrst čerstvýh bylinek (tymián, oregano, rozmarýn, ...), sůl, mletý pepř, 200 ml smetany ke šlehání, 250 g másla, 1 lžíce sádla, 250 g tence krájené dobré slaniny (např. královská, farmářská, ...)
Postup
Očištěná játra překrájíme na menší kousky.
Oloupanou cibuli pokrájíme na kostičky a na rozpáleném sádle pomalinku (na nejnižším stupni) restujeme za častého míchání, až lehce zkaramelizuje (cca 45 minut).
K orestované cibuli přidáme játra. Krátce prudce orestujeme. Pak přidáme posekané bylinky, rozmačkaný česnek, polovinu smetany a pod pokličkou podusíme doměkka (cca 15-20 minut). Necháme vychladnout.
Vychladlá játra rozmixujeme se zbývající smetanou a změklým máslem dohladka. Dochutíme solí a pepřem.
Formu na srnčí hřbet vyložíme potravinářskou fólií a tenkými plátky slaniny. Nalijeme paštiku, překryjeme přečnívajícími plátky slaniny, přetáhneme fólií a dáme vychladit do druhého dne do ledničky.
Ztuhlou paštiku krájíme na plátky a podáváme s brusinkami a pečivem.
zdroj: www.toprecepty.cz
Přidáno: 5.10.2013