Jogurtový sýr
Ingredience
3 velké kelímky kvalitního bílého jogurtu (použila jsem choceňský smetanový á 380g), 200 g zakysané smetany, 200 ml smetany ke šlehání, špetka soli
Postup
Ve větší míse smícháme všechno dohromady.
Hustý cedník vyložíme čistým plátnem, položíme na misku a jogurtovou hmotu do něj nalijeme.
Miska pod cedníkem musí být dostatečně hluboká, aby tekutina, která bude z jogurtu odkapávat, zůstala dole a cedníku se nedotýkala.
Hmotu v cedníku překryjeme kouskem plátna a celé uložíme do ledničky na 24 hodin.
Potom z cedníku vyklopíme krásný jemný sýr (chutí hodně podobný lučině), který hned můžeme konzumovat s pečivem, případně ho lze ochutit (česnekem, bylinkami, ...) či použít k přípravě pomazánky. Sýr skladujeme v ledničce v uzavřené dóze.
Přidáno: 13.2.2013