Vegetariánské sushi
Ingredience
4 odměrky (560 g) sushi rýže, 800 ml vody, 100 ml sushi octa, 2 lžíce krystalového cukru, 1,5 lžičky soli
2 větší mrkve, 1 salátová okurka, 200 g nakládané bílé ředkve, křen wasabi, 8 plátků řasy nori
Postup
Rýži důkladně několikrát propereme. Nasypeme do rýžovaru, zalijeme vodou a uvaříme.
Ocet promícháme se solí a cukrem, necháme rozpustit.
Do uvařené rýže vmícháme ochucený ocet a necháme vychladnout.
Řasu nori položíme lesklou stranou dolů na bambusovou podložku. Mokrou rukou nabereme hrst rýže a rovnoměrně rozložíme na řasu. Na konci necháme kousek volný.
Na okraj rýže položíme hranolek okurky, mrkve a ředkve.
Na prst nabereme trochu wasabi velikosti hrášku a rozetřeme v jedné čáře přes celou šířku rýže.
Volný okraj na konci řasy potřeme prstem namočeným ve vodě.
Pomocí podložky srolujeme řasu i s náplní do pevného válečku.
Stejným způsobem připravíme zbylých 7 rolek, ukládáme je do ledničky (vychlazené se lépe krájí).
Hotové rolky nakrájíme ostrým nožem (lépe to jde když ho namočíme do studené vody) na 6-8 kousků.
Podáváme se sojovou omáčkou s trochou rozmíchaného křenu wasabi a naloženým zázvorem.
Přidáno: 26.4.2014