Vepřové srdce nadivoko
Ingredience
2 vepřová srdce, 1 větší mrkev, 1 stejná petržel, kus celeru (zhruba tolik kolik je mrkve), 1 velká cibule, 100 g slaniny, 1 lžíce oleje, po 10 kuličkách pepře, nového koření a jalovce, 3 bobkové listy, po lžičce sušeného tymiánu a rozmarýnu, sůl, 1 kelímek (180-200 g) zakysané smetany, 1-2 lžíce octa, špetka strouhaného muškátového oříšku
Postup
Srdce omyjeme a zbavíme všech nejedlých částí (trubice apod.).
Zalijeme je vodou, osolíme, přidáme kuličky koření, bobkový list, tymián a rozmarýn a uvaříme doměkka (v tlakovém hrnci asi 45 minut, v obyčejném déle).
Slaninu a oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky, kořenovou zeleninu na kousky.
Na lžíci oleje orestujeme společně slaninu s cibulí dozlatova. Přidáme kořenovou zeleninu a za stálého míchání smažíme do mírného změknutí zeleniny.
Až je srdce uvařené, vývar scedíme do kastrolu se zeleninou a pod pokličkou povaříme 15-20 minut.
Až je zelenina měkká, odstavíme kastrol z plotýnky a celý jeho obsah rozmixujeme dohladka. Přecedíme.
Do takto vzniklé omáčky zamícháme smetanu (pozor, nesmí být studená, srazila by se) a ještě chvíli necháme přejít varem.
Před koncem varu omáčku dochutíme octem a muškátovým oříškem.
Srdce nakrájíme na plátky a vložíme do omáčky.
Podáváme s houskovým knedlíkem.
Přidáno: 21.2.2013