Bábovka karamelová
Ingredience
400 g polohrubé mouky, 150 g třtinového cukru, 1 vanilkový cukr, 150 ml mléka, 150 ml šlehačky, 100 ml oleje, 2 vejce, 1 karamelový pudinkový prášek, 1 prášek do pečiva
poleva: 100 g hořké čokolády, 1 lžíce másla, šťáva z půl citronu, 2 lžíce vody
Postup
V kastrolku rozpustíme lžíci másla, přidáme cukr a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Pak přilijeme po částech mléko, olej a šlehačku, všechno vlažné.
Za stálého míchání necháme zahřát a těsně před bodem varu stáhneme z plotny.
V míse smícháme mouku s práškem do pečiva a pudinkovým práškem.
Sypkou moučnou směs po částech vmícháme do karamelového mléka.
Nakonec přidáme celá vejce, dobře promícháme a těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy.
Pečeme pomalu asi hodinu, zkoušíme špejlí.
Ve vodní lázni necháme rozpustit čokoládu s máslem, přidáme vodu, citronovou šťávu a umícháme hladkou polevu.
Vychladlou bábovku polijeme polevou.
Přidáno: 19.1.2011