Chléb s podmáslím a cibulkou
Ingredience
2 lžíce žitného kvásku, 300 g žitné chlebové mouky, 300 g vody, 260-300 g hladké mouky, 2 lžičky soli, 1 lžička kmínu, 1 velká cibule, 2 lžíce oleje, 1 lžička cukru, 150 ml podmáslí
Postup
Večer smícháme kvásek s žitnou moukou a vodou. Přetáhneme fólií a do rána necháme stát v pokojové teplotě.
Ráno oloupeme a nadrobno posekáme cibuli. Zahřejeme olej a cibulku pomalu při nízké teplotě smažíme. Až změkne, přidáme cukr a za častého míchání smažíme do zlatohněda.
Zkaramelizovanou cibuku scedíme a nasypeme na papírovou utěrku, aby se odsál tuk.
260 g hladké mouky smícháme se solí, kmínem a vychladlou cibulkou.
Z nakynutého kvásku odebereme dvě lžíce do skleničky a uložíme do ledničky k použití příště. Ke zbytku přilijeme podmáslí, přisypeme mouku s cibulkou a promícháme. Vyklopíme na pomoučený vál a zpracujeme hladké těsto. Podle potřeby můžeme přidat mouku, ale snažíme se, aby bylo těsto radši řidčí.
Vložíme je do misky a necháme nakynout, trvá to 2,5-3 hodiny.
Nakynuté těsto na vále znovu propracujeme, vytvarujeme šišku a uložíme ji do moukou vysypané ošatky. Přikryjeme utěrkou a znovu necháme pořádně nakynout, 1-1,5 hodiny.
Nakynutý chléb opatrně vyklopíme z ošatky na plech s papírem na pečení a vložíme do trouby vyhřáté na 230°C. Po 10 minutách ztlumíme na 190°C a dopečeme 30-35 minut. Upečený chléb musí znít při poklepání dutě.
Hotový chléb přemístíme z plechu na mřížku a necháme vychladnout.
Přidáno: 29.3.2015