Domácí kmínový chléb
Ingredience
300 ml vody, 1 lžíce oleje, 2 lžičky soli, 1 necelá lžička cukru, 500 g hladké mouky, 5 lžic žitné mouky, 3 lžíce pšeničných otrub, 1 lžíce kmínu, 1 lžička chlebového koření, 20 g čerstvého droždí
Postup
Suroviny vložíme v uvedeném pořadí do nádoby pekárny a spustíme program příprava těsta (hnětení a kynutí).
Nakynuté těsto na vále znovu propracujeme, zformujeme šišku a uložíme do ošatky vysypané moukou. Znovu necháme nakynout.
Nakynutý chléb opatrně vyklopíme na plech vyložený papírem na pečení, zlehka ometeme přebytečnou mouku, chléb potřeme slanou vodou a posypeme kmínem.
Vložíme do trouby vyhřáté na 210°C. Po 15 minutách ztlumíme a dopečeme asi další půl hodiny. Upečený chléb musí znít při zaklepání dutě.
Přidáno: 10.1.2013