Jednoduchý kváskový chléb
Ingredience
2 lžíce kvásku + 300 g žitné chlebové mouky + 300 ml vody, 300 g pšeničné chlebové mouky (nebo obyčejné hladké), 2 lžičky soli, 2 lžičky kmínu, 80 ml vody
do ošatky: 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce otrub
Postup
V míse promícháme žitnou mouku s vodou a kváskem, mísu přetáhneme potravinářskou fólií a necháme přes noc (10-12 hodin) v klidu v pokojové teplotě. Vznikne měkké pórovité těsto.
Druhý den smícháme pšeničnou mouku se solí a kmínem.
Do kváskové směsi přidáme cca 80 ml vody a asi polovinu pšeničné mouky a promícháme.
Zbytek mouky nasypeme na vál, vyklopíme na ni těsto a rukama zapracujeme zbylou mouku z válu.
Vypracované těsto vložíme do misky, přikryjeme utěrkou a necháme 2-3 hodiny kynout, dokud nezdvojnásobí objem.
Nakynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál, znovu propracujeme a vytvoříme šišku.
Ošatku vysypeme moukou smíchanou s otrubami a vložíme do ní šišku těsta. Opět přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi 1,5 hodiny.
Pak těsto opatrně vyklopíme z ošatky na plech s papírem na pečení a vložíme do trouby vyhřáté na 250°. Ztlumíme na 230°C a pečeme 10 minut. Potom ztlumíme na 200°C a dopečeme do zhnědnutí povrchu chleba (na poklep musí znít dutě).
Z upečeného chleba ometeme štětcem přebytečnou mouku, zabalíme ho do utěrky a necháme vychladnout.
Přidáno: 12.10.2014