Jednoduchý kváskový chléb

Ingredience

2 lžíce kvásku + 300 g žitné chlebové mouky + 300 ml vody, 300 g pšeničné chlebové mouky (nebo obyčejné hladké), 2 lžičky soli, 2 lžičky kmínu, 80 ml vody
do ošatky: 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce otrub

Postup

V míse promícháme žitnou mouku s vodou a kváskem, mísu přetáhneme potravinářskou fólií a necháme přes noc (10-12 hodin) v klidu v pokojové teplotě. Vznikne měkké pórovité těsto.

Druhý den smícháme pšeničnou mouku se solí a kmínem.

Do kváskové směsi přidáme cca 80 ml vody a asi polovinu pšeničné mouky a promícháme.

Zbytek mouky nasypeme na vál, vyklopíme na ni těsto a rukama zapracujeme zbylou mouku z válu.

Vypracované těsto vložíme do misky, přikryjeme utěrkou a necháme 2-3 hodiny kynout, dokud nezdvojnásobí objem.

Nakynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál, znovu propracujeme a vytvoříme šišku.

Ošatku vysypeme moukou smíchanou s otrubami a vložíme do ní šišku těsta. Opět přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi 1,5 hodiny.

Pak těsto opatrně vyklopíme z ošatky na plech s papírem na pečení a vložíme do trouby vyhřáté na 250°. Ztlumíme na 230°C a pečeme 10 minut. Potom ztlumíme na 200°C a dopečeme do zhnědnutí povrchu chleba (na poklep musí znít dutě).

Z upečeného chleba ometeme štětcem přebytečnou mouku, zabalíme ho do utěrky a necháme vychladnout.

Jednoduchý kváskový chléb
Jednoduchý kváskový chléb
Jednoduchý kváskový chléb
Jednoduchý kváskový chléb
Jednoduchý kváskový chléb
Jednoduchý kváskový chléb
Jednoduchý kváskový chléb
Jednoduchý kváskový chléb
Jednoduchý kváskový chléb
Jednoduchý kváskový chléb

Přidáno: 12.10.2014