Krůtí kýta na cibulkách
Ingredience
1 krůtí kýta (cca 1,2 kg), 20 malých cibulek, 2 mrkve, 5 stroužků česneku, olej, sůl, mletý pepř, 1 plechovka krájených rajčat (400 g), cca 800 g brambor
Postup
Cibulky a česnek oloupeme, necháme vcelku. Očištěnou mrkev nakrájíme na kolečka, brambory oloupeme a překrájíme na poloviny nebo čtvrtiny (podle velikosti).
V pekáči rozpálíme olej a opečeme na něm osolenou kýtu ze všech stran. Pak ji vyjmeme a udržujeme v teple.
Do výpeku nasypeme cibulky a mrkev. Za občasného zamíchání smažíme asi 10 minut. Pak přidáme česnek a opékáme další 2-3 minuty.
Do pekáče přilejeme obsah plechovky s rajčaty a opepříme.
Do tohoto základu vložíme opečenou kýtu, podlejeme troškou vody (nebo vývaru), přikryjeme pokličkou a vložíme do trouby vyhřáté na 220°C.
Po půl hodině maso otočíme a troubu ztlumíme na 200°C. Pečeme dalších 30 minut.
Pak do pekáče přidáme osolené brambory a pečeme do změknutí dalších asi 40 minut.
Přidáno: 4.3.2018