Malinová kopretina

Ingredience

těsto: 2 vejce, 50 g cukru krupice, 0,5 sáčku vanilkového cukru, 70 g hladké mouky
náplň: 600 ml smetany ke šlehání, 10 g plátkové želatiny (tj. 1 sáček - 6 plátků), cca 100 g moučkového cukru (podle chuti), 300 g malin (čerstvých nebo rozmražených)
na ozdobu: 4 bílky, špetka soli, 240 g moučkového cukru, žlutá gelová barva

Postup

Z celých vajec a cukru ušleháme hustou světlou pěnu. Do ní zlehka vařečkou vmícháme mouku.

Těsto rozetřeme do formy (24 cm) s vymazaným a vysypaným dnem a upečeme (190°C, 10-15 minut). Necháme vychladnout.

Plátky želatiny vložíme do kastrůlku, zalijeme 4-5 lžícemi vody a necháme nabobtnat.

Smetanu ušleháme s trochou cukru. Maliny rozmačkáme vidličkou a vmícháme do šlehačky, podle chuti osladíme (záleží na kyselosti malin).

Nabobtnanou želatinu za stálého míchání pomalu zahříváme, až se zcela rozpustí (nevařit!). Vmícháme do ní 2 lžíce malinové pěny a toto pak vmícháme k ostatní šlehačce.

Tuto hmotu hned rozetřeme na vychladlý korpus do formy a dáme na několik hodin ztuhnout do ledničky.

Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh. Po částech do něho zašleháme cukr.

Trošku sněhu obarvíme nažluto a ze sáčku s malou kulatou špičkou nastříkáme na plech s papírem na pečení střed kopretiny. Z bílého sněhu nastříkáme řezanou špičkou okvětní lístky.

V troubě při 90°C sušíme 2-3 hodiny.

Ztuhlý dort opatrně objedeme těsně kolem formy nožem a odstraníme ráfek. Na povrch dortu naskládáme sněhové ozdoby do tvaru květu.

Malinová kopretina
Malinová kopretina
Malinová kopretina
Malinová kopretina
Malinová kopretina
Malinová kopretina
Malinová kopretina

zdroj: www.hobbymanie.tv

Přidáno: 11.7.2015