Domácí trdelník
Ingredience
280 g hladké mouky, špetka soli, 150 ml vlažného mléka, 15 g cukru, 13 g čerstvého droždí, 35 g másla, 35 g sádla, 3 žloutky
dále: kousek másla, 150 g cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 1 lžička skořice
Postup
Do vlažného mléka nasypeme cukr a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek.
Zatím ušleháme změklé máslo se sádlem a žloutky do pěny.
Ušlehanou pěnu smícháme s moukou a solí. Přidáme kvásek a důkladně vypracujeme (jde to dobře vařečkou) vláčné měkké těsto.
Přikryjeme utěrkou a necháme 30-45 minut kynout.
Nakynuté těsto rozdělíme na poloviny. Jednu polovinu znovu propracujeme a vrátíme do mísy (po upečení prvních dvou trdelníků z ní vyrobíme další dva).
Druhou polovinu rozdělíme na dvě stejné části a z každé uválíme tenký váleček dlouhý asi 1 m.
Válečky namotáme na kovové válce, konce založíme. Položíme na vál a mírným tlakem rozválíme, aby se válečky spojily.
Potřeme rozpuštěným máslem a na stojánku necháme 15 minut dokynout.
Pak vložíme do trouby zahřáté na 200°C a pečeme 20-25 minut (u mě 20 minut při 190°C). Během pečení dvakrát trdelníky otočíme o třetinu otočky a jednou potřeme máslem.
Upečené trdelníky ihned po vytažení z trouby potřeme znovu máslem a obalíme v cukru smíchaném se skořicí. Sundáme jeden silikonový úchyt a trdelník stáhneme z válce.
zdroj: návod na použití formy na trdelník (Tescoma)
Přidáno: 27.12.2015