Domácí trdelník

Ingredience

280 g hladké mouky, špetka soli, 150 ml vlažného mléka, 15 g cukru, 13 g čerstvého droždí, 35 g másla, 35 g sádla, 3 žloutky

dále: kousek másla, 150 g cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 1 lžička skořice

Postup

Do vlažného mléka nasypeme cukr a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek.

Zatím ušleháme změklé máslo se sádlem a žloutky do pěny.

Ušlehanou pěnu smícháme s moukou a solí. Přidáme kvásek a důkladně vypracujeme (jde to dobře vařečkou) vláčné měkké těsto.

Přikryjeme utěrkou a necháme 30-45 minut kynout.

Nakynuté těsto rozdělíme na poloviny. Jednu polovinu znovu propracujeme a vrátíme do mísy (po upečení prvních dvou trdelníků z ní vyrobíme další dva).

Druhou polovinu rozdělíme na dvě stejné části a z každé uválíme tenký váleček dlouhý asi 1 m.

Válečky namotáme na kovové válce, konce založíme. Položíme na vál a mírným tlakem rozválíme, aby se válečky spojily.

Potřeme rozpuštěným máslem a na stojánku necháme 15 minut dokynout.

Pak vložíme do trouby zahřáté na 200°C a pečeme 20-25 minut (u mě 20 minut při 190°C). Během pečení dvakrát trdelníky otočíme o třetinu otočky a jednou potřeme máslem.

Upečené trdelníky ihned po vytažení z trouby potřeme znovu máslem a obalíme v cukru smíchaném se skořicí. Sundáme jeden silikonový úchyt a trdelník stáhneme z válce.

zdroj: návod na použití formy na trdelník (Tescoma)

Přidáno: 27.12.2015