Sádlové loupáky
Ingredience
200 ml vlažného mléka, 25 g čerstvého droždí, 130 g krystalového cukru, 200 g polohrubé mouky, 200-250 g hladké mouky, 1 vejce, 4 lžíce rozpuštěného sádla, špetka soli
1 vejce na potření, mák na posypání
Postup
Do mísy nalijeme vlažné mléko, nasypeme trochu cukru a rozdrobíme droždí. Počkáme 10-15 minut až vzejde kvásek.
Pak přidáme všechno ostatní a vypracujeme hladké těsto. Mouku přidáváme podle potřeby.
Těsto necháme nakynout.
Nakynuté těsto rozdělíme na 8 částí a z každé zformujeme kulatý bochánek. Necháme je na vále nakynout asi 15 minut.
Každý bochánek rozválíme na ovál a srolujeme do rohlíků. Ohneme je a skládáme na plech s papírem na pečení. Na plechu necháme 20-25 minut kynout.
Loupáky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem. Vložíme do trouby vyhřáté na 190-200°C a upečeme do zhnědnutí (asi 15 minut).
Přidáno: 28.8.2015