Masové kuličky po italsku
Ingredience
500-600 g mletého masa (směs vepřového a hovězího), 1 stroužek česneku, 1 lžíce posekané petrželové natě, 1 vejce, 400 ml rajčatového pyré (passata), 1 lžíce olivového oleje, 1 menší cibule, 1 mrkev, 1 stonek řapíkatého celeru (nebo kousek celerové bulvy), 0,5 lžíce hladké mouky, sůl, strouhaný parmazán
Postup
Oloupaný česnek a lístky petrželky posekáme nadrobno.
Maso osolíme, přidáme česnek, petrželku, vejce a důkladně promícháme. Kávovou lžičkou odebíráme kousky a tvoříme z nich kuličky (mokrýma rukama to jde lépe).
Cibuli, mrkev a celer oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky.
V kastrolu nebo pánvi zahřejeme olej, přidáme zeleninu, trošku osolíme a za občasného zamíchání tři minuty pozvolna opékáme.
Zeleninu poprášíme moukou a ještě krátce posmažíme. Pak zalijeme rajčatovým pyré, dobře promícháme a na nízkém plameni necháme 5 minut povařit.
Plotýnku ztlumíme na minimum, do omáčky vložíme masové kuličky, přikryjeme pokličkou a necháme pomalu vařit asi hodinu.
Podáváme s těstovinami poprášené parmazánem.


Přidáno: 16.12.2012