Rajská omáčka s vínem

Ingredience

600-700 g hovězího předního masa (použila jsem krk), 10 kuliček pepře, 10 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, sůl, 1 cibule, 1 menší mrkev, 1 menší petržel, kousek celeru, 1 rulička skořice, kousek citronové kůry, 150 g rajského protlaku, 100 ml červeného vína, 2 lžičky cukru, 2 lžíce oleje, 1 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky

Postup

Omyté maso vložíme do hrnce s vařící osolenou vodou (asi 1,5 litru). Přidáme pepř, nové koření a bobkový list. Vaříme na slabém plameni do změknutí masa.

V kastrolu zahřejeme olej s máslem, přidáme cibuli i kořenovou zeleninu (všechno pokrájené na drobné kousky). Za stálého míchání restujeme na středním plameni asi 10 minut. Přidáme skořici a citronovou kůru a ještě chvíli mícháme, než začne skořice vonět.

Pak zaprášíme moukou a usmažíme zlatavou zeleninovou jíšku.

Zalijeme cca 1 litrem přecezeného studeného vývaru, přilijeme víno, přidáme cukr, rajský protlak a rozmícháme. Za občasného zamíchání vaříme 45-50 minut.

Potom vyjmeme skořici a kůru a zbytek rozmixujeme dohladka.

Podle chuti dosolíme, dosladíme nebo dokyselíme citronovou šťávou. Necháme přejít varem a podáváme s uvařeným masem nakrájeným na plátky a houskovým knedlíkem.

Rajská omáčka s vínem
Rajská omáčka s vínem
Rajská omáčka s vínem
Rajská omáčka s vínem

Přidáno: 8.11.2015