Rajská s perníkem a povidly
Ingredience
2 lžíce másla, 2 lžíce oleje, 1 cibule, 2 lžíce hladké mouky, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře, špetka sušeného tymiánu, 2 hrnky vývaru z hovězího masa ( v případě nouze lze použít i vodu), 1 hrnek mléka, 150 g rajčatového protlaku, 1 lžíce švestkových povidel, 2 lžíce strouhaného perníku, 0,5 lžičky skořice, 2-3 lžíce smetany, sůl, 1-2 lžičky cukru
Postup
V hrnci zahřejeme máslo s olejem a necháme na něm zpěnit nadrobno pokrájenou cibuli. Zasypeme moukou a usmažíme světlou jíšku. Přisypeme kuličky koření, bobkový list, tymián a ještě minutu smažíme a mícháme, až se koření rozvoní.
Zalijeme vývarem (vodou) a mlékem, promícháme, osolíme a na mírném plameni vaříme 15-20 minut.
Pak přidáme protlak, povidla a dobře rozmícháme. Přisypeme perník, skořici, cukr a vaříme dalších 15 minut. Když omáčka příliš zhoustne, můžeme ji rozředit horkým vývarem nebo vodou.
Uvařenou omáčku přecedíme. Zjemníme ji smetanou a znovu necháme krátce přejít varem.
Podáváme s vařeným hovězím masem a houskovým knedlíkem.
Přidáno: 5.7.2013