Bramborovo-pórkový krém se sezamem
Ingredience
5-6 středně velkých brambor, 2 pórky, 3 stroužky česneku, 3 lžíce slunečnicového oleje, lžíce másla, sůl, mletý bílý pepř, strouhaný muškátový oříšek, 0,75 l zeleninového vývaru, hrstka sezamových semínek, 4 lžíce sezamového oleje, 1-2 včerejší rohlíky + oříšek másla
Postup
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Pórek očistíme a bílou část pokrájíme na kolečka, oloupaný česnek na plátky.
V hrnci rozpállíme slunečnicový olej s máslem. Nasypeme k němu brambory a za častého zamíchání opečeme 3-4 minuty. Pak přidáme pórek s česnekem a dále mícháme a smažíme dalších 5 minut.
Opečenou zeleninu zalejeme vývarem. Osolíme, opepříme a přistrouhneme kousek muškátového oříšku. Pod pokličkou vaříme 15 minut.
Sezamová semínka opražíme na suché pánvi dozlatova.
Rohlíky nakrájíme na kostičky a opečeme je na kousku másla.
Uvařenou polévku rozmixujeme na hladký krém. Chceme-li ji řidší, přilejeme trochu vývaru a necháme přejít varem.
Podle chuti polévku dosolíme a dopepříme.
Na talíři polévku pokapeme sezamovým olejem, posypeme opraženými semínky a doplníme krutony z rohlíků.
Přidáno: 27.10.2018