Fazolová lokšová polévka
Ingredience
300 g bílých fazolí, 1 mrkev, 1 petržel, 0,5 menšího celeru, 1 cibule, 80 g sádla, 80 g hladké mouky, 2 stroužky česneku, sůl, pepř
nudle: 1 vejce, 1 lžíce vody, 150 g hrubé mouky
Postup
Fazole den předem namočíme do studené vody.
Druhý den je uvaříme v téže vodě doměkka, společně s mrkví, petrželí a celerem nakrájenými na kostičky.
Na sádle osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli do zesklovatění, zasypeme moukou a usmažíme světlou jíšku.
Až jsou fazole měkké, přidáme jíšku, dobře rozmícháme a povaříme ještě 10 minut. Dochutíme solí, pepřem a rozmačkaným česnekem.
Nudle: z mouky, vejce a vody vypracujeme rukama tuhé těsto. Na pomoučeném vále je rozválíme natenko, posypeme moukou a smotáme do ruličky. Ostrým nožem nakrájíme nudle.
V hrnci přivedeme k varu vodu, osolíme a vložíme do ní roztřepané nudle. Uvaříme doměkka. Měkké nudle scedíme a přidáme do hotové polévky.
Nudlí je hodně, doporučuji uvařit jich jen polovinu a zbytek usušit na příště.





Originální verzi receptu a další zajímavé recepty najdete v knize Petry Pospěchové Regionální kuchařka.
Přidáno: 16.11.2013