Polévka z červené řepy s vinným octem
Ingredience
1 větší cibule, 1 mrkev, kousek celeru, 2 uvařené červené řepy velikosti grepu, 2-3 brambory, 2 bobkové listy, 7 kuliček nového koření, 1 lžička tymiánu, špetka mletého pepře, sůl, olej, 5 lžic červeného vinného octa
Postup
Cibuli, mrkev a celer očistíme a nakrájíme na kostičky.
Do hrnce nalejeme trošku oleje a zahřejeme ho. Přisypeme kostičky zeleniny a za častého míchání osmažíme.
Až začne zelenina lehce hnědnout a vonět, zalejeme ji vodou (cca 1,2 l). Osolíme, opepříme, přidáme bobkový list, tymián a na kostičky nakrájené oloupané brambory. Pod pokličkou vaříme 10 minut.
Zatím oloupeme řepu. Asi polovinu jedné nakrájíme na drobné kostičky a dáme bokem, zbytek nakrájíme na větší kousky.
Až jsou brambory měkké, vyjmeme z polévky bobkový list a nové koření. Přidáme do ní nakrájenou červenou řepu a všechno společně rozmixujeme dohladka.
Hotovou polévku dochutíme solí a octem. Nakonec do ní vložíme řepu nakrájenou na kostičky.
Přidáno: 27.1.2018