Polévka z pečeného celeru
Ingredience
500 g očištěného celeru, 4-5 středních brambor, 1 větší cibule, 80 g slaniny, snítka rozmarýnu, sůl, mletý pepř, drcený kmín, 1 lžíce slunečnicový olej, 4 lžíce sezamového oleje
Postup
Celer nakrájíme na kostičky. Promícháme je se špetkou soli a lžící slunečnicového oleje, rozprostřeme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme doměkka (230°C, 20 minut).
V hrnci zahřejeme další 2 lžíce oleje a osmažíme na něm cibuli a slaninu, které jsme pokrájeli na drobné kostičky.
K cibuli se slaninou přidáme na kostky nakrájené brambory a krátce orestujeme všechno dohromady.
Přidáme upečený celer (4 lžíce si odložíme bokem), sůl, drcený kmín, pepř, větvičku rozmarýnu a všechno zalejeme vodou (cca 1,4 l). Vaříme 15 minut.
Uvařenou polévku rozmixujeme ponorným mixérem dohladka.
Na talíři každou porci ozdobíme trochou pečených celerových kostiček, kouskem rozmarýnu a sezamovým olejem.
Přidáno: 6.6.2020